Kneveren om Tjærby

Kneveren om Tjærby
Forfatter: Else M. D. Skovborg
Varenummer: 9788791699191
Point: 0
Lagerstatus: 97
Pris: Kr.160,-
Ex. moms: Kr.128,-

Kneveren om Tjærby

Beretninger fra en lille by ved Randers Fjord.

Frk. Bie hed min historielærer på C. la Cours skole i Randers.
Hun fortalte os de gamle danske sagn.
Først må I vide, hvad et sagn er............

Else Skovborgs nyeste udgivelse, Kneveren fra Tjærby, er det fjerde led i forfatterens kortlægning af en barndom og ungdom i Øst- og Nordjylland.  Bogen består af en række  erindringer og indtryk fra  årets gang i  den lille  østjyske   landsby, Tjærby, ved Randers fjord. Forår, sommerudflugter, efterårsregn og vaskedage, ringridning , forsamlingshus.

Som i forbindelse med Else Skovborgs tre tidligere bøger er der tale om en meget præsentabel udgivelse.
I dette tilfælde ikke uden humor og blid selvironi. Forsiden af  "Kneveren" blir ganske passende  illustreret af  et billede af storken på   reden. Bogen er derudover illustreret med sort-hvide fotos. Gaveide?

Bogen  er skrevet i et levende og naturligt sprog. Fremherskende er  respekten for såkaldt almindelige menneskers liv i tyverne/tredverne .  Else Skovborg lever fint op til den  kendte regel :  Show. Don´t tell.
[ frit oversat  :  vis os det i stedet for at kommentere det ].  Finest i afsnittet Bittersød natskygge, der sagtens kunne være en fritstående  novelle, med dens gribende beskrivelse af den  lidt sære og meget ensomme Gertrud , eller Gjatteret som hun kaldes i landsbyen.  Afsnittet viser stor indlevelsesevne i et mærkeligt menneskes mærkelige skæbne.

Storvask, koppevaccination og første skoledag .  Forår i Tjærby. Slagtning, søndagsskole og rugbrød med sirup. Med  sikker fornemmelse for dufte, farver og  situationer. Tættere kommer  man nok vanskeligt  livet i Tjærby ved Randers fjord i  tyverne/tredverne.   

"Så lad mig endnu engang gå i engene ved fjorden, plukke af de smukke engblomster, som dufter så sundt og syrligt, høre på storkens knever, hvad den har at fortælle om byen og de folk, som boede der dengang, endnu en  gang gå ind i huset , hvor vi boede. " [ Fra indledningsafsnittet. ]

Poul Hjøllund

Andre erindringsbøger af Else Skovborg: "Liv og gamle dage", "Indklædte i tang" og "Petit Point".

Skriv en anmeldelse

Dit navn:


Din anmeldelse: Bemærk: HTML oversættes ikke!

Bedømmelse: Dårlig            God

Skriv koden fra billedet herunder: